Greitos dietos žaloja: kaip SVEIKAI maitintis?
Pagrindinės sveikos mitybos taisyklės, kaip lengvai ir greitai numesti svorio, valyti organizmą, naikinti riebalus. Jums rūpi svorio metimas, sveikas maistas vaikams, greitos dietos paaugliams? Kaip lengviau sulieknėti? Svorio metimo patarimai sulieknėti: kaip sveikai maitintis ir kokių produktų reikia atsisakyti, jei jums nepriimtina greita dieta, žalojanti organizmą.
Kaip numesti svorį paaugliams? Visos veiksmingos dietos veikia, bet nustojus laikytis dietų, numestas svoris sugrįžta, dažnai su kaupu. Atsiribokite nuo naujausių dietų ir tuščių pažadų bei magiškų lieknėjimo formulių. Remkitės sveikos mitybos pagrindais – subalansuotu kokybišku maistinių medžiagų (baltymai, angliavandeniai, riebalai) šaltiniu.
Greitos dietos žaloja. Kaip sveikai maitintis?
- Ar greitos dietos veiksmingos?
- Kodėl kaupiasi riebalai ant kūno?
- Ką valgyti ar Kiek valgyti?
- Kaip sveikai maitintis?
Jei žmogus žinotų, kaip pasirūpinti savo kūnu ir sveikata, dauguma galėtų išvengti begalės nereikalingų kūno problemų, kurios mus sendina ankščiau laiko. Būtinai išmėginkite unikalią Yamuna metodiką – išlaisvinsite sukaustytą kūną, pašalinsite stresą ir įtampą. Norite puikiai atrodyti ir dar geriau jaustis? Po unikalios Yamuna terapinės mankštos jausitės aukštesni, lengvesni ir laisvesni. Leiskite sau pajusti kūno laisvę!
1. Greitos dietos svoriui mesti
Apie dietą ir sveiką mitybą parašyta ir išleista daugybė knygų, liaupsinant kiekvienos dietos ypatingus privalumus. Deja, bet dauguma populiarių dietų ne tik nėra sveikos, bet žmonėms neįmanoma tų naujausių dietų laikytis. Kaip taikyti sudėtingas dietas, kai mes lankomės svečiuose, restoranuose ar vakarėliuose?
Venkite kenkėjiškų dietų spąstų! Verčiau suformuokite naują įprotį sveikai maitintis, kuris būtų suderintas su Jūsų sveikatingumo siekiais. Tam pravers mitybos planai.
Naujausia ir populiariausia dieta svoriui mesti
Daugelis mūsų praradom suvokimą bei žinias apie gerus ir patikimus sveikos mitybos principus, nes aplinkui tiek daug tuščių pažadų greitai pakoreguoti figūrą ar sveikatos sutrikimus. Gal ir greitai, bet ar ilgam? Dažniausiai ne, ir tai yra užburtas ratas, nes toks yra nereikalingų paslaugų marketingo tikslas.
Daugelis taip ir paskęsta begalybėje neveiksmingų, nereikalingų ir nesveikų dietų, skatinamų įvairaus plauko ekspertų, konkuruojančių tarpusavyje dėl idėjų, kurios nepagrįstos mokslu ar išsamiais tyrimais.
Nėra magiškos tabletės, papildų ar naujausios dietos, kuri gali greitai ir lengvai išspręsti visas Jūsų sveikatos problemas. Vienintelis patikimas būdas pasiekti, ir svarbiausia, išlaikyti ilgalaikę geros sveikatos būklę – suprasti ir panaudoti sveikos mitybos principus.
2. Kodėl kaupiasi riebalai? Kalorijos – kas tai?
Kalorijos – tai energijos kiekis, kai kūnas skaido maistą. Baltymai, angliavandeniai, riebalai ir alkoholis turi skirtingą kiekį kalorijų. Svorio priaugimas, svorio numetimas ar svorio palaikymas, iš esmės, tai pusiausvyra tarp kalorijų suvartojimo (energijos gavimas) ir kalorijų sudeginimo (energijos suvartojimas).
Paprasčiau tariant, visos nepanaudotos kalorijos saugomos žmogaus kūne kaip riebalai, o kalorijų deficitas – sukauptų riebalų sudeginimas energijai gauti.
Kaloringo maisto šaltinis
Prieš keletą tūkstantmečių, atsiradusi žemės kultivacija ir gyvūnų prijaukinimas, leido išgauti didelius kiekius duonos, bulvių, ryžių, makaronų, pieno produktų ir saldumynų. Šis naujas kaloringo maisto šaltinis leido išsivystyti sudėtingai išmaniai visuomenei bei maisto pertekliui.
Tačiau milijonus metų žmogaus kūno mityba rėmėsi ne šiais produktais. Praėjo per mažai laiko, kad žmogaus kūnas natūraliai prisitaikytų prie mitybos, kur tiek daug cukraus, duonos, makaronų, ryžių ir bulvių.
Sveika mityba vaikams. Nežinodami praeities, neturėsime ir ateities
Suvokime, kad šios sąlyginai naujo maisto kalorijos šiandien tėra tarsi maistinis papildas pagrindinei ir teisingai mitybai.
Jei Jums skauda galvą nuo begalės maistingumo principų ir maitinimosi taisyklių – paklauskite savęs, ką prieš milijonus metų, prieš žemės ūkio kultivaciją ir gyvulių domestikaciją, valgė mūsų protėviai, kad šiandien gyventume mes.
Geriausia motyvacija sveikai mitybai – mūsų vaikų sveikata ir ateitis!
Ar riebalinis sluoksnis reikalingas?
Mes jau ne urviniai žmonės. Mums nebereikia prisikimšti maisto, sukaupti riebalinį sluoksnį šilumai, nes negresia nerasti maisto kitą dieną, ar dar kelias dienas į priekį. Riebalinis sluoksnis žmogui – kūno savybė kaupti energiją, kad nebadautume vėliau.
Kai kūnas pripranta maitintis kelis kartus dienoje, nebelieka prasmės kaupti riebalus ilgalaikiam badavimui išvengti. Užtenka dažniau, maždaug kas tris valandas, ir mažesnėmis porcijomis maitintis dienos metu. Tai ir praktiška ir nesudėtinga. Svarbiausia, reikia pakeisti klaidingas pažiūras, nes tai pirma kliūtis tikslui pasiekti.
3. Ką valgyti ar Kiek valgyti, kad nesustorėtum?
Sveikos dietos paieška ir paprastos veiksmingos dietos jaunoms merginoms. Tarp dietologų ir sveikatingumo entuziastų vyksta nuolatiniai debatai ir ginčai, kas svarbiau – KĄ valgyti ar KIEK valgyti.
Vieni teigia, kad svorio kontrolė priklauso nuo to, ką mes valgome. Dietologų įsitikinimu, reikia valgyti tinkamą maistą, teisingomis proporcijomis ir būsime sveiki. Nes priešingai, valgant netinkamą maistą, skatinamas nesveikas poreikis kalorijų viršijimui. Taip yra dėl to, kad blogas maistas išbalansuoja hormonus, jaučiamės suirzę ir alkani.
Oponentai teigia, kad svorio kontrolė priklauso nuo to, kiek kalorijų yra gauta su maistu ir kiek kalorijų yra sudeginama vėliau, nepriklausomai nuo maisto kokybės.
Kuri nuomonė teisinga? Iš esmės abi, tačiau pagrindas yra tai, KĄ mes valgome. Tai patvirtinta mokslu ir išsamiais tyrimais.
Kalorijų dieta svoriui mesti
Galima numesti svorio sukūrus nuolatinį kalorijų deficitą, bet jei šios ribotos kalorijos gaunamos iš perdirbto maisto su menka maistine verte – Jūs jausitės blogai, nes vargins alkio pojūtis. Be to, kalorijų dieta sutrikdys hormonus ir tai virs kūno raumenų naikinimu, o ne siekiamu riebalų naikinimu.
Kalorijų dieta – populiariausia dieta šiandien, kurią daugelis žmonių pasirenka svoriui mesti, bet labai retai svorio numetimas tampa ilgalaikiu. Po kalorijų dietos kaip taisyklė svoris sugrįžta su kaupu.
Naudojant vien tik kalorijų dietą, geriausiu atveju, Jūs gausite laikiną ir trumpalaikį efektą. Naudoti kalorijų dietą visą gyvenimą yra nerealu ir nesveika, nes jausitės pavargę ir alkani, galiausiai bus išbalansuoti hormonai, garantuotai susigadinsite sveikatą.
Medžiagų apykaita ir subalansuota mityba
Medžiagų apykaita poilsio metu yra pagrindinis veiksnys, leidžiantis išlaikyti liekną kūną, nes kūno raumenynas yra didžiausias kalorijų degintojas. Svarbu yra orientuotis į bendrą kūno gerbuvį, ne tik į svorio metimą. Prarasti kūno raumenų masę yra blogai ir tai ne į sveikatą.
Geriausia rinktis šių abiejų teorijų kombinaciją. Būtų nerealu tikėtis, kad žmogus visada valgys tiksliai proporcingą maistą, ar nuolatos tęs kankinančią kalorijų dietą, nekreipiant dėmesio į maistinę vertę.
Daugumai mūsų nepavyks visą laiką valgyti tobulai subalansuotą maistą, tačiau to reikia siekti, o jeigu nepavyksta, tai bent jau subalansuoti baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį kiekvieno valgio metu. Labai efektyvi priemonė sveikai numesti svorį – sveikos mitybos planai.
4. Kaip sveikai maitintis?
Daržovės, vaisiai, riešutai, sėklos, mėsa, kiaušiniai ir žuvis – viskas ko reikia mitybai. Milijonus metų žmogaus protėviai išgyveno grynai iš šio maisto šaltinio. Moterys rinko riešutus, sėklas, vaisius ir daržoves, o vyrai medžiojo gyvūnus mėsai. Jie valgė, bet NEPERSIVALGĖ.
Šis sveiko maisto šaltinis teikė visus reikalingus komponentus sveikai mitybai ir palaikė sveiką gyvenseną. Klimatas, geografija ar sėkmė lėmė šių produktų gausą ir balansą. Tai buvo vienintelis maisto šaltinis, pagrindas kūnui, prie kurio žmogus priprato ir vartojo ilgus šimtmečius.
Kokio maisto reikia skirtingais metų sezonais?
Norėdami sveikai maitintis ar laikydamiesi dietos būtinai į kiekvienos dienos mitybos racioną įtraukite įvairius skonius: saldaus, rūgštaus, sūraus, kartaus ir aštraus maisto.
Saldaus skonio patiekalai padeda atkurti pusiausvyrą, suteikia malonumo. Rūgštus skonis skatina virškinimą, gerina seilių išsiskyrimą. Sūrus skonis ramina nervų sistemą, tad į patiekalus patariama įberti šiek tiek druskos (tik nepadauginkite, nes gali sukelti uždegimą). Kartaus skonio produktai gerina virškinimą ir valo toksinus. Aštraus skonio valgiai spartina medžiagų apykaitą, sukelia prakaitavimą.
Vitaminų nauda organizmui
Daugelyje vaisių ir daržovių, išaugintų pernai, vitaminų likę nedaug, tačiau tai ne priežastis jų atsisakyti. Citrusiniai vaisiai, svogūnai, morkos, kopūstai, obuoliai lieka pagrindinis šių naudingų medžiagų šaltinis.
Jei patiriate stresą, išeikvojate B grupės vitaminų atsargas. B grupės vitaminai turi patekti į organizmą drauge su mineralais, todėl daugelis gydytojų rekomenduoja kasdien vartoti polivitaminų su mineralais.
Jeigu greitai pavargstate, nervinatės dėl smulkmenų, kamuoja galvos skausmai, nusilpęs imunitetas, dažnai sergate, tikėtina, kad organizmui trūksta geležies, kurios daugiausia randama kepenyse, raudonoje mėsoje, austrėse, žuvyse. Iš augalinės kilmės produktų geležies randama pupose, petražolėse, žirniuose, špinatuose, džiovintuose abrikosuose ir slyvose, granatuose, razinose, ryžiuose, grikiuose.
Jei mėšlungis dažnai traukia raumenis, jaučiate duriantį skausmą kojų pirštuose, blauzdose, kulkšnyse, organizmui gali trūkti net kelių mikroelementų: magnio, kalcio ir kalio. Tuomet į mitybos racioną reikėtų įtraukti bananų, migdolų, lazdyno riešutų, vyšnių, obuolių, greipfrutų, brokolių, kininių kopūstų, tamsių lapinių daržovių, špinatų, kiaulpienių.
Kai trūksta vitamino A – randasi spuogų ant odos, sumažėja apetitas, dažniau kamuoja peršalimas, gali pablogėti regėjimas. Tokiu atveju mitybą reikia papildyti geltonos ir oranžinės spalvos vaisiais ir daržovėmis, riebia žuvimi, sviestu, pienu. Labai daug vitamino A yra morkose, petražolėse ir špinatuose. Tačiau nereikėtų pamiršti riebalų, nes jie reikalingi vitaminui A įsisavinti.
Jei trūksta B grupės vitaminų – skilinėja lūpų kampučiai, silpnėja plaukai ir nagai, atsiranda pleiskanų, kankina vidurių užkietėjimas, gali skaudėti ar svaigti galva, kankina nemiga, prislėgta nuotaika, dilgčioja rankos, tirpsta kojos. Tuomet į valgiaraštį reikėtų įtraukti daugiau grūdų, ruginės duonos, daržovių ir riešutų. Vitamino B12 yra raudonoje mėsoje ir piene, B3 daugiausia paukštienoje, žuvyje, pupelėse ir kviečių daiguose. Daug B grupės vitaminų yra alaus mielėse, kviečiuose, daigintuose grūduose, sėlenose ir kepenyse.
Jei greitai pavargstate, ilgai gyja net menki įbrėžimai, ant odos labai lengvai atsiranda mėlynės, pasireiškia peršalimo simptomai, tikėtina, kad trūksta vitamino C, kurio apstu citrusiniuose vaisiuose. Daug vitamino C turi kiviai, brokoliai, špinatai, erškėtrožių sirupas, braškės, juodieji serbentai, rūgštynės. Greipfrutuose gausu vitamino C, kuris padeda greičiau pabusti ir išlikti žvaliems. Greipfrutai itin naudingi norintiems numesti svorio – vien greipfrutų kvapas mažina apetitą.
Po žiemos gali labai trūkti vitamino D, nes pastarasis atsiranda kai odą tiesiogiai veikia saulės spinduliai. Dėl vitamino D trūkumo jaučiame nuovargį, apatiją, tampame irzlūs, kartais net skauda sąnarius. Be žuvies taukų, vitamino D yra kiaušinių trynyje, kepenyse ir jūros gėrybėse. Lašišose gausu sočiųjų rūgščių ir kitų naudingų medžiagų, kurios skatina smegenų ląstelių atsinaujinimą ir serotonino (laimės hormono) išsiskyrimą.
Sveiki pusryčiai: ką reikėtų valgyti pusryčiams?
Daugelio žmonių energijos priežastis – bananas arba avižinė košė pusryčiams. Angliavandeniai padeda kovoti su pervargimu, stresu ir nuotaikos kaita. Baltymai reikalingi darbingumui ir ištvermingumui palaikyti.
Žuvų, mėsos, sūrio ir kitų baltymingų produktų valgykite per pietus ir vakarienę. Įtemptą darbo dieną tiks neriebi varškė, jogurtas, pieno kokteilis. Jeigu laikotės dietos, įsitikinkite, kad dieta turi pakankamai augalinių baltymų, kurių daug riešutuose, ankštinėse ir grūdinėse kultūrose.
Sveikas maistas, kad nepritrūktų energijos?
Kiaušiniai turi ne tik proteino, vitaminų, bet ir cholino, kuris stimuliuoja smegenų veiklą. Kiaušiniai – idealus variantas pusryčiams – suteikia energijos, ilgai išlaiko sotumo jausmą ir pažadina mintis.
Riešutai turi daug gerųjų riebiųjų rūgščių, padeda palaikyti reikiamą cukraus kiekį kraujyje kelias valandas. Riešutai virškinami ilgai, tad sotumo jausmas išlieka ilgam.
Avokadai saugo jaunystę, gerina nervų sistemą, stimuliuoja smegenų veiklą, puikus pasirinkimas sveikiems pusryčiams. Bananai padeda susikaupti, suteikia energijos ir išsaugo sotumo jausmą.
Riešutų sviestas, kurio sudėtį sudaro nemažiau kaip 90% riešutai ir kuriame nėra papildomų saldiklių, yra labai naudingas skanėstas pusryčiams, pilnas antioksidantų ir proteinų. Tačiau nereikėtų padauginti riešutų sviesto: sveikiems pusryčiams užtenka poros šaukštelių.
Viso grūdo košės ilgai virškinamos, todėl sotumo jausmas išlieka ilgam. Sveikos košės pusryčiams užtikrina tolygų cukraus kiekį kraujyje ilgesnį laiką, taip pat apsaugo nuo pilvo pūtimo.
Kokių maisto produktų reikėtų vengti?
Bulvių traškučiai, gruzdintos bulvytės, neturi nieko naudingo ir natūralaus: kancerogenai, aromatizatoriai, skonio stiprikliai, trans-riebalai. Piktnaudžiaudami bulvių traškučiais galite susirgti onkologinėmis ligomis, turėti svorio problemų.
Sausi pusryčiai, gerai išreklamuoti, bet juose itin daug cukraus, o po valandos vėl kamuos alkis. Balta duona, šviežios bandelės, sausainiai – labai skanu, bet toks maistas neturi nieko naudingo, nes kepami iš miltų be ląstelienos. Daug vertingesnė tamsi naminė duona, viso grūdo juoda duona.
Gazuoti gėrimai, limonadas, sustiprina alkio jausmą ir norisi tik dar daugiau valgyti. Daugumoje reklamuojamų sveikų vaisvandenių sudėtyje, vietoj cukraus dedamas cukraus pakaitalas, kuris nors ir nekaloringas, tačiau blogiau veikia sveikatą. Fasuotos pirktinės sultys gausiai persotintos cukraus, o tai gali paskatinti susirgimą diabetu.
Majonezas puikiai tinka kūno apimtims padidinti. Tas pats liečia ir ketčupą bei įvairius padažus, sojos gaminius, kurie turi skonio stipriklių, aromatizatorių, riebalų ir neturi natūralių komponentų.
Kepant maistą, kuriam naudojate margariną ar alyvuogių aliejų, susidaro kancerogenai, žūva naudingosios maisto savybės. Kepimo metu dalis skysčių pakeičiama aliejumi, kuris padidina produkto kaloringumą. Verčiau maistą virkite, troškinkite, garinkite.
Dešros, rūkyti gaminiai, dešrelės – retas kuris atspės iš ko iš tikro pagamintos tos dešros, o pats mėsos rūkymas ir stiprus sūdymas reikalingas tam, kad gaminiai kuo ilgiau išsilaikytų vartojimui. Druska stabdo vandens šalinimą iš organizmo ir kaupiasi kūne labiausiai netinkamose vietose. Nepersūdykite maisto ir pripraskite prie natūralaus produktų skonio.
Cukrus priešas visiems, norintiems sulieknėti. Cukrų bandykite pakeisti natūraliu medumi. Kenksmingiausi saldumynai: ledinukai, džemas, kramtomieji saldainiai. Šie saldumynai kenksmingi dėl dažiklių ir aromatizatorių gausos. Jei labai norisi saldžiai, valgykite medaus, džiovintų vaisių ar kartaus juodo šokolado.
Alkoholis kenkia ne tik sveikatai, bet ir figūrai, nes vartodamas alkoholinius gėrimus žmogus nevalingai užkandžiauja.
Svarbi vandens nauda organizmui – vanduo padeda virškinimui
Maistas pradedamas virškinti seilėmis, o seilių pagrindas – vanduo. Virškinimui būtini enzimai, kurių aptinkama seilėse, jie padeda skaidyti maistą ir skysčius, tirpto mineralus ir maistingas medžiagas. Gerai funkcionuojanti virškinimo sistema visus mineralus ir maistingąsias medžiagas pasisavina greičiau ir paprasčiau.
Vanduo apsaugo nuo dehidratacijos
Žmogaus kūnas netenka daug skysčių, kai sportuoja, aktyviai mankštinasi, dirba ir prakaituoja dideliame karštyje. Taip pat jei susirgę karščiuojate, dėl ligos vemiate ar viduriuojate. Jei organizmas netenka skysčių dėl kurios nors iš šių priežasčių, svarbu gerti vandens, kad būtų atkurtas natūralus drėgmės lygmuo organizme.
Vanduo apsaugo audinius, nugaros smegenis ir sąnarius
Vanduo ne tik malšina troškulį ir reguliuoja kūno temperatūrą, vanduo taip pat aprūpina organizmo audinius drėgme, užtikrindamas optimalų drėgmės lygį jautriausiose organizmo vietose, kraujyje, kauluose, smegenyse. Vanduo padeda apsaugoti nugaros smegenis, nes veikia kaip tepalas ir savotiška pagalvė sąnariams.
Vanduo padeda organizmui pašalinti atliekas
Tinkamas suvartojamo vandens kiekis padeda organizmui pašalinti atliekas prakaitavimo, šlapinimosi ir tuštinimosi metu. Inkstai bei kepenys naudoja vandenį atliekoms išplauti, tą patį daro ir žarnynas. Vanduo gali apsaugoti nuo vidurių užkietėjimo, nes minkština išmatas ir padeda suvalgytam maistui judėti virškinimo traktu. Vanduo padeda virškinti tirpiąsias skaidulas, kurios lengvai ištirpsta ir suformuoja nekietas išmatas, kurios lengvai pasišalina iš organizmo.
Teisinga sveika mityba leis jaustis geriau
Sveikos mitybos vertė yra reikšminga ir dažniausiai lengviau pasiekiama nei Jums tai atrodo. Tereikia suvokti sveikos mitybos pagrindus ir nesudėtingai įtraukti juos į kasdienę rutiną.
Daugeliui tiesiog pakaks sulaužyti senus mitybos įpročius ir klaidingas pažiūras bei įsitikinimus. Tikrai nereikia skurdžiai ir menkai maitintis. Teisingai parengtas mitybos planas leis Jums geriau jaustis, o ne atvirkščiai.
Supermaistas – natūralus imunitetas ligoms?
Pastaruoju metu labai išpopuliarėjo supermaistas, nes žmonės labiau nei kada nors anksčiau domisi sveika gyvensena, teisinga mityba ir ilgaamžiškumu. Supermaistu vadinami itin daug maistinių medžiagų turintys produktai, labai naudingi žmogaus organizmui.
Supermaiste gausu tokių medžiagų kaip antioksidantai, baltymai, ląsteliena ir sveikieji riebalai – visa tai gerina sveikatą bei užkerta kelią įvairioms ligoms. Įprastai supermaistas yra augalinės kilmės, tad labai universalus mityboje.
Naujas kasdieninis režimas tikslui pasiekti
Galbūt Jūs siekiate numesti svorio, priaugti raumenų, padidinti atletinius gebėjimus ar tiesiog būti sveikais – Jums tereikia suderinti kalorijų suvartojimą su Jūsų tikslais.
Visa tai sudaro kasdieninė trumpa mankšta ar intensyvi jėgos treniruotė bei subalansuota mityba.
Nesvarbu koks bebūtų Jūsų sveikatingumo tikslas, visada reikalinga mankšta, judėjimas, jėgos treniruotė, 7-8 valandos gero nakties miego, dažnas maitinimasis, tolygus energijos panaudojimas dienos eigoje. Rezultate Jūsų mitybos įpročiai nebus įtakojami alkio, o potraukis valgyti – suvaldomas.
Genialu tai, kas paprasta! Kaip laimingai gyventi be jokių dietų, plačiau…