Sveika Naminė Duona be miltų, be mielių, be raugo!
Sveika duona (bemielė duona receptas): skani duona be mielių, be raugo! Ši sveikuoliška naminė duona be raugo ir mielių ypatinga, nes yra nepaprastai maistinga ir turtinga savo sudėtimi. Sveikuoliškoje duonoje taip pat nėra miltų, mielių ar kepimo miltelių, o visus produktus suriša Balkšvojo Gysločio luobelės (ang. Psyllium Husk), išties skanios kruopos kurios suriša. Šios luobelės duonai yra tikras skaidulų šaltinis, be cukraus ir angliavandenių.
Tikrai labai skani naminė sveikuolių duona! Kuo galima pakeisti duoną kasdieninę? Kaip visada, siūlau improvizuoti ir atrasti savo skonį. Žemiau aprašytas mano sveikos duonos receptas. Iškepta naminė sveika duona be mielių, be raugo ir be miltų bus tikrai labai soti!
Siūlau sveikuolišką duoną valgyti su saiku ir pagarbiai, t.y. nedaryti sumuštinio su rūkyta dešra. Verčiau pagardinkite riekelę duonos avokado skiltelėmis, šiek tiek pomidoro ar lašišos gabalėliu ir jūsų idealūs pusryčiai garantuoti!
Duona iš sėklų. Sveikos duonos receptas (be miltų, be raugo ir be mielių)
Sveikuolių duona: receptas be raugo. Ar yra duonos be cukraus? Labai gardi, sveika ir maistinga naminė duona: BE MILTŲ, BE RAUGO, BE MIELIŲ ar KEPIMO MILTELIŲ – sėklų duona sveikai mitybai – veganiška sėklų duonelė.
Sveika naminė duona be miltų receptas (sudėtis):
- 1 puodelis pasmulkintų migdolų riešutų
- 1 puodelis saulėgrąžų
- 1/3 puodelio grikių kruopų
- 1/3 puodelio sorų kruopų
- 2 ir ¼ puodelio avižinių dribsnių
- 1/2 puodelio linų sėmenų
- 1/3 balkšvojo gysločio luobelių
- 1/4 čija sėklų
- 1 a.š. druskos
- 2 v.š. medaus
- 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus arba kokosų aliejaus
- 2 puodeliai vandens
Gaminame sveikuolišką naminę duoną su sėklomis ir grūdais
Pirmiausia į kepimo skardą supilkite migdolus, saulėgrąžas, grikių bei sorų kruopas ir pakepinkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10 min.
Tuo tarpu dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, linų sėmenis, balkšvojo gysločio luobeles, čija sėklas ir druską.
Medų ir kokosų aliejų pašildykite, kol ištirps. Skardoje pakepintus produktus supilkite ir sumaišykite su likusiais ingredientais, užpilkite medų su aliejumi ir 2 stiklines vandens. Viską gerai išmaišykite šaukštu. Turi gautis ne skysta, bet ir ne sausa masė. Jei trūksta lipnumo, pripilkite dar šiek tiek vandens.
Kepimo formą, kurioje kepsite naminę duoną išklokite kepimo popieriumi. Supilkite į ją gautą masę, pridenkite rankšluosčiu ir palikite kambario temperatūroje mažiausiai 2 valandoms, o galima ir ilgiau, iki 24 val.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių, pašaukite duonutę ir kepkite apie 1 val., kol naminė duona gražiai apskrus, o įkišus pagaliuką – bus sausas.
Beje, sveikai duonai grikių kruopas naudojau nekepintas ir daigintas, bet galite naudoti ir įprastas kruopas iš parduotuvės.
Jei norite saldesnės duonos, papildykite sudėtį džiovintomis spanguolėmis ar razinomis, o avižinius dribsnius galite pakeisti kynvos dribsniais.
Iškeptą sėklų duoną pjaustykite tik pilnai atvėsusią, maždaug po 2 val. ir mėgaukitės. Nuostabi sveika naminė duona!
P.S. Sveikuolišką naminę duoną galite laikyti šaldytuve, net iki 2 savaičių.
Skanaus!