Burokėlių Humusas – skani burokelių užtepelė!
Ar mėgstate humusą? Tai puikus maistingas užkandis, kuris labai paplitęs artimuosiuose Rytuose. Tradicinis humusas gaminamas iš avinžirnių, tahini pastos, citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus, tačiau mes šį humusą truputį „sulietuvinsime“ ir papildysime jaunais virtais burokėliais.
Naminio humuso spalva gaunasi užburianti, taip ir kviečianti kuo greičiau paragauti. Avinžirnių ir burokėlių užtepėlės skonis sodrus, puikiai tinka su lietuviška pilno grūdo duonele ar morkomis. Tad kaip pasigaminti humusą su burokais?
Lietuviškas Burokėlių Humusas (Burokėlių Užtepėlė)
Puikus sveikuoliškas užkandis – ypatingai maistingas, išraiškingo skonio pagardas, sulietuvintas variantas!
Maistingas Avinžirnių Humusas su Burokėliais sudėtis:
- 3 nedideli virti burokėliai
- Indelis konservuotų avinžirnių (arba galite išsivirti patys)
- Keli šaukštai citrinos sulčių
- 3 v.š. Tahini pastos
- 2 skiltelės česnako
- Druskos
Gaminame Burokėlių Humusą
Tahini pasta gaminama iš sezamų sėklų ir alyvuogių aliejaus. Galite nusipirkti jau pagamintos Tahini pastos, bet tikrai nesudėtinga pasigaminti ir patiems. Tam, kad pagamintumėte ½ puodelio Tahini, prireiks 1 puodelio sezamų sėklų ir 3-4 v.š. alyvuogių aliejaus.
Sezamo sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje kelias minutes. Tik nepalikite be priežiūros, nes jos linkusios greitai sudegti ir gali tapti karčios. Palikite atvėsti. Kai pakepintos sezamo sėklos atvės, pilkite jas į maisto smulkintuvą ir plakite, kol gausis košelė. Tuomet papildomai įpilkite alyvuogių aliejaus ir plakite, kol gausite vientisą masę. Tahini laikykite sandariame inde šaldytuve.
Dabar gaminsime humusą. Paprasčiau ir nebūna, nes visą darbą atlieka kombainas, o mums reikia ragauti ar ko netrūksta ir papildyti prieskoniais.
Taigi viską krauname į kombainą: burokėlius, avinžirnius (skysčio neišpilkite), česnaką, citrinos sultis ir 3 šaukštus Tahini. Jei humuso masė per tiršta, įpilame skysčio, likusio nuo virtų ar konservuotų avinžirnių, pasūdome.
Humusą atvėsiname šaldytuve ir skanaujame su duonele ar daržovėmis.
Skanaus!